Bratrská škola byla postavena v pol. 16. stol. Jednotou bratrskou. Působili zde např. Jan ze Žerotína či Jan Blahoslav. Po bitvě na Bílé hoře r. 1620 (násl. rekatolizace) byla škola uzavřena. Chátrající budova byla stavebně upravována v 19.-20. století, od r. 1992 patří mezi chráněné památky ČR.
Bratrská škola v Prostějově
Jediný možný pohled z Kostelecké ulice.
© Ivo Rozehnal, 01/2014
Graficke pismenko Objekt bývalé Bratrské školy (postavena Jednotou bratrskou) uniká pozornosti veřejnosti, neboť je umístěn téměř celý v bloku domů na Kostelecké ulici (ve dvoře domu čp. 245), naproti budově zámku a pojišťovny. Sbor Jednoty bratrské existoval v Prostějově již koncem 15. století. Budova Bratrské školy, nesoucí renesanční prvky, byla postavena v polovině 16. století. Ve škole působili mj. i Jan ze Žerotína či Jan Blahoslav (r. 1550). Po bitvě na Bílé hoře následovala rekatolizace - r. 1621 byl z města vypuzen poslední evangelický kněz a také správci sboru uprchli do exilu. Budova někdejší školy je částečně podsklepená, zděná, s malou dřevěnou přízemní ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - Soupis nemovitých památek okr. PV/2012 (doplněno redakcí - K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 6., Libri 2004)), 12.1. 2014