Archeologický skanzen Villa Nova začal být budován r. 1992. Stojí zde repliky staveb typických pro středověkou kolonizační vesnici 13. a 14. století. Stavby byly postaveny replikami dobových nástrojů a výhradně podle historických technologií.
Dvouprostorový dům
Archeoskanzen najdeme poměrně snadno. Když pojedeme od Deštné v Orlických horách směrem na Skuhrov po silnici č. 321 podél říčky Bělá, asi po 6 km odbočíme doleva po silnici III. třídy 31816 a po necelých 3 km jsme na místě. Nebo můžeme jet ze Skuhrova nad Bělou. Zde u infocentra odbočíme doprava přes most, opravený roku 1976, se sochami sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého, a pokračujeme po silničce 7 km až do obce Uhřínov. Tu projedeme celou a na konci po levé straně uvidíme informační tabuli Villa Nova a parkoviště. Skanzen je volně přístupný v podstatě kdykoliv, v návštěvních hodinách se vyskytují průvodci buď ve skanzenu nebo v muzeu v bývalé školce naproti kostelu. Lze tam domluvit i prohlídku muzea (kousek od skanzenu) popř. i přespání v ubytovně
Rodochrozit, 23.10. 2011
turistické

Díky nadšencům a bláznům do historie se každý rok konají zde ve skanzenu týdny archeologických technologií. Můžete zde vidět, jak se tkala vlna, jak se vyráběly nejrůznější látky. Středověká kuchyně se sympatickou kuchařkou vám nabídne varianty středověkých jídel - kdo by si nedal placku pečenou na litinové plotně se švestkovými povidly či tvarohem s česnekem, jahodový čaj či jahelnou kaši? Dokonce si můžete vyválet originálním válečkem ony placky. Ve středověké kovárně postavené podle předlohy z podhradí Karlštejnu, která byla vypálena husity při jeho obléhání, uvidíte na vlastní oči práci kováře a jeho pomocníků. Rytíři vám půjčí svou kroužkovanou košili, vysvětlí, proč se měla přepásat koženým páskem (aby její váha byla lehčí) a zapůjčí na potěžkání meč. Máte možnost vyzkoušet si lukostřelbu, namlet obilí. Uvidíte souboje spolku historického šermu a možná budete zírat, jak kluci vládnou meči. Prožijete kouzelný den s pocitem, že jste posunuti…  číst dále

Rodochrozit - podle vlastních zážitků z loňského léta, 5.4. 2013

popis

Stavby ve skanzenu jsou replikami archeologických nálezů: např. kovárna je od Karlštejna, roubená polozemnice z Mariánské louky u Děčína (konec 13. století), dvouprostorový dům na úvodní fotce je z Bystřece. Hodně je taky podle dobových kreseb, např. stavba oborohu je podle vyobrazení ve Veleslavově bibli. Dále zde najdeme další objekty – chlebovou pec, chlév, stodolu, ovocný sad, sušičku na ovoce, železářskou pec, hrnčířský okrsek, redutu či holubník. Veškeré stavby jsou navíc vybudovány pomocí replik dobových nástrojů a podle historických technologií. Ve skanzenu bývala i políčka s pšenicí a lnem v rámci biologického projektu, ale jak to s nimi dopadlo, to by asi řekl průvodce. Teď je tam ještě bylinková zahrádka, sad s původními odrůdami ovoce. A taky zvířectvo :) – kozy a ovce.

historie

Archeologické muzeum (skanzen) začalo být budováno jako středisko experimentální archeologie r. 1992. Roku 1994 bylo založeno občanské sdružení Villa Nova. Archeoskanzen přibližuje život na vesnici z období středověkého osidlování podhůří. Stavby byly postavené podle archeologických nálezů ze 13. a 14. století a byly vybudovány podle zásad experimentální archeologie, kdy jsou veškeré práce prováděny nástroji a technologiemi odpovídajícími danému historickému období. Součástí činnosti je také ekologická výchova zaměřená na vztah člověka k přírodě během staletí a využívání zdrojů, proměny krajinného rázu. Pro žáky ZŠ je připraven program "Okno do minulosti".

Královéhradecký kraj,  Rychnov nad Kněžnou  (RK), Uhřínov