Barokní klášter z r. 1687-92, upraven v l. 1748, kostel od r. 1784 farní, po požárech v 19. století opraven. R. 1884 přistavěna věž. R. 1950 klášter zrušen, r. 1991 budovy navráceny kapucínům.
První varianta kláštera z roku 1680 nebyla realizována, přednost dostala druhá z r. 1687 kladoucí důraz na výraznější uplatnění průčelí kostela obráceného k severu. Konvent byl postaven ve strohém duchu obvyklém pro kapucíny, jeho strohost byla později částečně setřena při úpravách pro farní účely. Konventní kostel je obdélná stavba s prostým průčelím s barokním kamenným portálem završeným erbem stavebníka a letopočtem 1691, po obou bocích portálu byla obdélná okna, jejichž horní část byla v 18. století zaklenuta půlkruhem. O úroveň výše je kopie původní fresky vytvořená během obnovy v roce 1992. Obdélná loď je má valenou klenbu s trojicí trojbokých výsečí, do středního pole se otvírá boční kaple sv. Barbory také zaklenutá valeně, nad níž byla r. 1884 vztyčena hranolová historizující zvonice. Na kapli od jihu navazuje spojovací chodba v 19. století rozšířená a zaklenutá plackovou klenbou nesenou dvěma toskánskými sloupy. Za chodbou je sakristie spojená chodbou s opět valeně klenutým závěrem kostela. Patrový čtyřkřídlý klášter byl postaven východně od kostela, spojen s ním byl pomocí oratoří a schodištěm vedoucím z cel v patře do prostor za hlavním oltářem. Křídla jsou většinou dvoutraktová, při vstupu je vrátnice, ve východním křídle proti kostelu provozní prostory s kuchyní, v jižním křídle velký plochostropý refektář. Přibližně oválný areál je dodnes obklopen vysokou barokní zdí s kapličkami, jižní část byla narušena stavbou nvodobého sportovního areálu s krytou halou.
historie

Založení kapucínského kláštera v Třebíči bylo schváleno již roku 1663. První kapucíni však do města dorazili až v červnu 1686, ubytovali se v kostele sv. Martina a v jeho sousedství vybrali místo pro stavbu nového konventu. Na jaře r. 1687 byl vypracován projekt a ještě v květnu téhož roku byla zahájena stavba. Nejprve byly zbořeny všechny stavby na vybraném staveništi včetně kostela sv. Martina, poté byly postaveny nové budovy konventu, do kterých se kapucíni mohli nastěhovat již 1. ledna 1691. Roku 1692 byla poprvé sloužena mše v klášterním kostele, který byl 15.10. 1693 zasvěcen Proměnění Páně, oltáře pak sv. Salvatoru (hlavní oltář), sv. Františku Serafinskému, sv. Antonínu Paduánskému (boční oltáře) a sv. Barboře (oltář v kapli). Roku 1738 nechala vrchnost zřídit v kostele oratoř, roku 1748 byl konvent rozšířen o nové cely. Rušení církevních institucí při Josefínských reformách se klášter vyhnul, od roku 1784 byl klášterní…  číst dále

otvíračka

Klášterní kostel dnes slouží jako farní pro Třebíč-Jejkov, otevřen je v době konání bohoslužeb: Úterý: 18.00; Středa: 7.00; Čtvrtek: 7.00; Pátek: 18.00; Sobota: 7.00; Neděle: 7.30, 9.00

Vysočina,  Třebíč  (TR), Třebíč