kaple sv. Jana Nepomuckého

kaple Povýšení sv. Kříže, Kostelíček
Kapli Povýšení svatého Kříže postavil v letech 1644–1645 třebíčský stavitel Jan Fulík. V r. 1793 byla z nařízení vydaného císařem Josefem II. kaple odsvěcena a prodána. Soukromý majitel ji však v r. 1797 nechal znovu vysvětit, přičemž bylo změněno i původní patrocinium.
© Luděk Vláčil 07/2021
Římskokatolická poutní kaple svatého Jana Nepomuckého (lidově Kostelíček) stojí na Strážné hoře (481 m n. m.), kterou naleznete v jižní části západomoravského města Třebíč. U kaple je i kalvárie v podobě tří dřevěných křížů a rozhledna upravená z původní vodárenské věže. Od kaple je krásný pohled na město.
historie

Na Strážné hoře původně stála hláska předsunutého městského opevnění. V letech 1644-1645 postavil třebíčský stavitel Jan Fulík na místě hlásky kapli Povýšení svatého Kříže. Fulík, přestože neměl větší teoretické vzdělání, o více než půl století předstihl rozmach barokní architektury na Moravě. V roce 1672 byl v kryptě kaple pochován stavitel Fulík vedle svého syna, který zemřel ještě jako dítě. Zvony sv. Jana Evangelisty a sv. Máří Magdaleny, zavěšené ve věžičce, posvětil roku 1677 světící biskup Jan Josef Breuner. V roce 1793 byla z nařízení vydaného císařem Josefem II. kaple odsvěcena a prodána. Soukromý majitel ji však v roce 1797 nechal znovu vysvětit. Novým patronem kaple se stal sv. Jan Nepomucký. Za 1. světové války byly zabaveny oba zvony. Ve 2. polovině 20. století byla kaple mnohokrát poničena vandaly a v roce 1962 znesvětili i kryptu s ostatky. V roce 2007 byla kaple opravena.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz, https://trebicsky.denik.cz/zpravy_region/kostelicek-postavil-obycejny-zednicky-20110720.html,, https://www.trebicmartin.cz/kostelicek a další, 9.7. 2021

Vysočina,  Třebíč  (TR), Třebíč