Větrný mlýn holandského typu dal v letech 1837-1838 postavit majitel budišovského panství svobodný pán Karel Baratta-Dragono. Zanikl v roce 1866, kdy jej údajně vypálilo pruské vojsko. Po požáru nebyl obnoven a zachovalo se z něj jen obvodové zdivo do výše 9 metrů. Památkově chráněn od roku 1968.
© Milan Caha 05/2011
Severně od zámeckého parku v Budišově se uprostřed lesíka nalézají zříceniny větrného mlýna holandského typu z 19. století. Lokalita se nazývá Věterák a dnes je včetně zříceniny mlýna využívána k rekreačním účelům.
19.7. 2004
historie

Větrný mlýn holandského typu nechal v letech 1837-1838 postavit majitel budišovského panství svobodný pán Karel Baratta-Dragono. Mlýn měl dvě složení, převody, které procházely sklepem budovy dále poháněly 2 pily a 16 stoup na výrobu krup. Mlýn zanikl v roce 1866, kdy jej údajně vypálilo pruské vojsko. Po požáru nebyl mlýn nikdy obnoven, chátral a dnes se z něj zachovalo pouze obvodové zdivo do výše 9 metrů. U země má mlýn průměr země 6,5 metru, vnitřní prostor má průměr pouhých 3,3 metru. Tloušťka zdi je u země 1,4 metru, na koruně stavby 0,4 metru. Stavba má nezvyklá kruhová a eliptická okna, lemovaná kamenným ostěním. Památka stojí v soukromé zahradě a je nepřístupná. Památkově chráněná je od roku 1968.

Vysočina,  Třebíč  (TR), Budišov