Železniční trať uvedena do provozu 21. 11. 1889. Viadukt neomítnutý. Zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek ČR. Koruna široká 60 cm a vysoká 33 cm. Viadukt dlouhý 140,15 m, široký 4,85 m, délka přemostění 121,80 m a výška 20,65 m. Výška nad Milevským potokem 23 metrů.
Kamenný železniční viadukt u Milevska.
© Pavel Vítek 09/2021
Viadukt u Milevska stojí východně od města u hospodářského dvora Staňkov. Katastrálně leží západní část viaduktu v katastru Milevska, východní část na katastru Sepekova. Obě místa jsou v okrese Písek.
popis

Viadukt je veden přes údolí Milevského potoka. Je konstruován jako masivní, kamenný, devítiobloukový, kolmý a bez křídel. Je postaven z velkých, na hrubo přitesaných lomových kamenů. Pilíře jsou postaveny na půdorysu obdélníka, nahoru se zužují a nahoře v patách kleneb na vnitřní straně je pět krakorců, které v době výstavby nesly bednění kleneb. Kamenné kvádry v nárožích pilířů jsou bosované. Jsou zděné na vápenné maltě a uvnitř spárované betonem. Viadukt je neomítnutý. Ve středu každé klenby je osazena odtoková trubka přesahující líc zdiva. Koruna zdí je v horní části osazena parapetními deskami o šířce 60 cm a výšce 33 cm. V parapetních deskách je osazeno ocelové zábradlí. Krajní pilíře jsou nižší vzhledem k reliéfu terénu. Šest oblouků má rozpětí 12 m a tři 10 m. Milevský potok protéká pod třetí klenbou ze severu k jihu. Svahy kolem viaduktu jsou vyloženy nepravidelnou dlažbou. Viadukt je dlouhý 140,15 m,…  číst dále

historie

Viadukt u Milevska byl postaven v průběhu roku 1889, železniční trať byla uvedena do provozu 21. listopadu 1889. Na výstavbě viaduktu se podíleli italští dělníci. Viadukt je v km 26,018 železniční trati 201 Tábor-Ražice. V roce 1988 byl zapsán do Ústředního seznamu kulturních památek České republiky. Viadukt nad Milevským potokem byl opravován v letech 2006 a 2009.

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Milevsko