Špitál postaven roku 1762. Jedná se o jakýsi starobinec poskytující útulek nemocným, zestárlým a práce neschopným kosteleckým lidem. Na všechno co se ve špitálu dělo dohlížel místní farář. V současné době je v bývalém špitále umístěno místní muzeum.
Špitál v Kostelci nad Vltavou
© Pavel Vítek 06/2014
Kostelec nad Vltavou leží 13 km severozápadně od Milevska a 29 km severovýchodně od Písku. Nedaleko západním směrem se nachází Orlická přehrada. Přes obec nevede železniční trať ani žádná hlavní silnice. Severně okolo Kostelce vede silnice číslo 19 vedoucí z Plzně přes Milevsko do Tábora. Bývalý špitál stojí naproti kostela Narození Panny Marie.

historie

První písemná zmínka o Kostelci nad Vltavou pochází z roku 1318. Špitál nechal zřídit místní farář na popud Josefa Schwarzenberga roku 1762. Špitál byl jakýmsi starobincem poskytujícím útulek nemocným, zestárlým a práce neschopným kosteleckým lidem. V roce 1762 sem byl dosazený kaplan a špitální kantor. V případě nouze v něm nový domov mohla najít i rodina s dětmi. Bylo to takové komplexní sociální

popis

V současné době je v bývalém špitále umístěno místní muzeum. Roku 2008 začaly rozsáhlé opravy věkem zdevastovaného špitálu. Během oprav zde byly restaurovány malé světničky se zděnými klenbami a zachovány s drobnými opravy původní stropy. Muzeum je unikátní především díky dochovaným příčkám s barokními oblouky. Takovýchto špitálů se u nás mnoho nezachovalo. Muzeum se po rekonstrukci otevíralo jen

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Kostelec nad Vltavou