Místní část Kostelce nad Vltavou. Patřila stejně jako Kostelec k majetku benediktinského kláštera na Břevnově. Barokní kaplička pochází z roku 1872. Obec vyhlášena vesnickou památkovou zónou.
Pseudobarokní kaplička v Zahrádce u Kostelce nad Vltavou
© Pavel Vítek 06/2014
Obec Zahrádka je místní částí Kostelce nad Vltavou. Leží 11 km severozápadně od Milevska a 28 km severně od Písku. Kapli najdeme v centru obce na malé návsi. Na návsi je několik domů postavených ve stylu selského baroka. Obec byla roku 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou.

historie

První zmínka o obci je z roku 1395. Vesnice patřila stejně jako Kostelec nad Vltavou, kde bylo proboštství, k majetku benediktinského kláštera na Břevnově. Když klášterní panství v době husitských válek zaniklo, dostala se ves k majetku zámku Orlík. Ves byla v držení Švamberků. Další držitelé byli Eggenbergové a po nich od roku 1727 Schwarzenbergové. K orlickému panství patřila Zahrádka do roku 1848.

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Zahrádka