Terénní náznaky sídla, které pravděpodobně vzniklo na přelomu 13. a 14. století nedaleko Sepekova. Zánikla snad v období husitských válek.
Z tvrze Skalice se dochovalo jen několik terénních nerovností v podobě dvou jakýchsi prohlubní. Místo naleznete nad rybníkem zvaným Chobot, jehož hráz byla poškozena při povodních v roce 2002.
4.4. 2004
historie

Jeden ze synů Vítka z Prčice, zakladatele rodu Vítkovců, rovněž Vítek, dostal k užívání území okolo Sepekova. Synové tohoto druhého Vítka, Budivoj a Vítek (1220–1260), drželi společně Sepekov a Skalici až do r. 1277. Tento Vítek měl s manželkou Perchtou pět synů, mezi nimi známého Záviše z Falkenštejna. Po jeho popravě (1290) působili jeho bratři škody na majetku bratrova politického odpůrce biskupa Tobiáše z Bechyně. Jako náhradu za utržené škody mu král Václav II. přidělil část vítkovského panství, mimo jiné také „opevněné místo zvané Skalice“. Toto rozhodnutí potvrdil také král Václav III. Později získali sepekovské panství s opuštěnou Skalicí Rožmberkové a přidělili je pod správu příběnického hradu. A. Sedláček upozornil na zbytky zdí na skalnatém (odtud pojmenování tvrze) výběžku nad rybníkem Chobotem, východně (2 km) od Sepekova. Takový odhad by bylo třeba prověřit archeologickým průzkumem v dnes již zalesněné stráni.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - Jižní Čechy, 5.4. 2004

16.10.2015 14:51 jiří Marounek
rozhodně se nejedná o pozůstatky fortifikované stavby. (Viz nedávný archeologický průzkum)
8.11.2015 22:03 Pavel Zany Komárek
Dobrý den, byl by nějaký odkaz na zdroj informací o tom výzkumu? redakce
5.1.2010 19:33 Jiří Churaň
Na místě jsou v terénu zřetelné zbytky dvou samostatných staveb. Přímo nad Chobotem je to zbytek obdélníkové budovy, patrně podsklepené. Ve vzdálenosti cca 40m se rýsují obrysy osmiúhelníkové menší stavby. Pozoruhodná je absence i toho nejmenšího zbytku příkopu, který bývá u zbytků starých staveb tím nejtrvalajším reliktem. Toto sídlo tedy patrně nebylo opevněno příkopem, snad bylo jenom oploceno.
Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Sepekov