Použití predikátu z Obděnic je již z r. 1219 a týká se starší tvrze. Existence mladší tvrze až za Jana z Jedlice, majitele r. 1452. První zmínku o existenci máme až z r. 1593, kdy zde probíhá stavební činnost Jakuba Krčína z Jelčan. Jeho zeť o ně přichází po konfiskacích a přechází na Lobkowicze.
Tam se chci podívat
Starobylá ves Obděnice je doložena již r. 1219, dnes má asi 80 obyvatel a je místní částí obce Petrovice. Pozůstatek místní tvrze se nachází severně od kostela Nanebevzetí Panny Marie románského původu při č. p. 3 a 25. Kolem něj prochází trasa naučné stezky Petrovicko, která je okružní a měří 27 km. Do vsi vede odbočka ze silnice II/105 ve Vilasově Lhotě.
27.8. 2020

historie

Již v roce 1219 je zmiňován v listinných pramenech Martin s predikátem z Obděnic, což je zároveň první zmínka o vsi. Jeho jméno souviselo pravděpodobně se starším sídlem, u kterého se předpokládá, že stálo jižně od románského kostela Nanebevzetí Panny Marie a nebylo dosud archeologicky potvrzeno. Pozůstatky mladší tvrze leží ve vsi, na terasovitém stupni severovýchodně pod románským kostelem. Od roku 1452

Petr Nožička , čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II., kol. autorů, Argo 2000, Tvrze středních Čech, F. Kašička, Středisko SPPOP Středočeského kraje,Praha 1984, 25.3. 2020

popis

Zdivo tvrze se zčásti zachovalo ve dvou dosud stojících staveních, další části jsou ve formě zříceniny. Tvrz prodělala jak pozdně gotickou, tak renesanční (Krčínovu) přestavbu a její dispozice byla poněkud složitější. Trochu nahlédnout do její tehdejší podoby pomůže kresba vzhledu tvrze podle popisu z roku 1895, její vznik v místní kronice je pozdějšího data. Je zde věžovitá brána s průjezdem, s otvory

Petr Nožička , čerpáno z Encyklopedie českých tvrzí II., kol. autorů, Argo 2000, 25.3. 2020

Půdorys místa

půdorys tvrze, černě zdivo 14. století, křížkovaně pozdně gotické kolem r. 1500, šrafovaně renesanční z přelomu 16. a 17. století, mladší neznačeno
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Příbram  (PB), Obděnice