Kaple sv. Anny vystavěna r. 1914. Vysvěcena v květnu, poutní slavnosti se vzhledem k vypuknutí války již nekonaly. Opravena r. 1939 a v letech 1994-1996. Za války rekvírovaný zvon nahrazen novým roku 1960.
Kaple sv. Anny v Dmýšticích
© Pavel Vítek 06/2014
Dmýštice jsou místní částí města Milevsko. Nachází se 6 km severozápadně od centra mateřské obce, v půli cesty z Milevska do Kovářova. Kaple sv. Anny nalezneme v centru obce u odbočky silnice do Něžovic.

historie

Jelikož obyvatelé Dmýštic museli do kostela docházet do Milevska, bylo roku 1913 rozhodnuto postavit v obci kapli. Kaple sv. Anny byla dostavěna a vysvěcena v květnu roku 1914. Dne 26. 7. 1914 se zde měla konat slavnostní pouť, vzhledem k vypuknutí války se Srbskem k ní již nedošlo. Místo toho řada místních mužů muselo narukovat a deset z nich se již nevrátilo.

popis

Kaple sv. Anny postavená roku 1914 prošla opravou v roce 1939, další oprava provedena v letech 1994 – 1996. V kapli je umístěn zvon pořízený ze sbírek místních občanů roku 1960. Ten předcházející byl zrekvírován během druhé světové války.
    Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Dmýštice