Původně renesanční zámek, který vznikl přestavbou tvrze za Adama Voračického. Rytíř Jan Vít Malovec z Malovic jej nechal v l. 1740–50 barokně přestavět. V 19. století byl několikrát klasicistně upraven. R. 1924 jej kupuje J. Hásek, kterému byl po válce znárodněn. Dnes v držení potomků ing. Háska.
© Milan Caha 07/2010
První panské sídlo na území Prčice byla tvrz, doložená již roku 1179. Patřila Vítkovi I. z Prčice, zakladateli rodu Vítkovců, tedy rodů pánů z Hradce, Krumlova, Landštejna, Rožmberka a Stráže. Druhé panské sídlo z poloviny 16. století – opět tvrz – stálo na místě hospodářských budov dnešního zámku. Ten stojí v místě třetí tvrze, která se dochovala ve zdivu jižního traktu budovy. Tvrz nechal přestavět na renesanční zámek Adam Voračický. Po jeho smrti jej získává Anna ze Sulevic a ta jej kolem roku 1605 prodává Humprechtu Černínovi z Chudenic. Hrabě Černín z Chudenic jej brzo prodává Janu z Talmberka a jeho manželce Kunce z Říčan. Po Bílé Hoře hrozí Janu z Talmberka konfiskace majetku, nicméně Prčice i další majetek mu nakonec zůstanou. Po jeho smrti zámek mění několikrát majitele a roku 1725 jej získává rytíř Jan Vít Malovec z Malovic na Vojkově a Prosečnici. Ten dal renesanční zámek mezi lety 1740–1750 přestavět. V 19. století jej dal klasicistně upravit pražský měšťan Karel Burka, manžel dědičky majetku Malovců Johany rozené Olivové. Jeden z dalších majitelů – advokát Václav Ignác rytíř Eisner z Eisensteina zde zřizuje rodinné sídlo a provádí zde další klasicistní úpravy. Roku 1924 zámek kupuje poslední soukromý majitel Ing. Jaroslav Hásek, který o něj přišel v roce 1948 při znárodnění. Dnes je v držení potomků pana Háska.

PRČICE TVRZ.

Městečko Prčice, zejména jeho kostel, stojí na návrší, tak že kostel se svou ohradou za starodávna sám byl pevností. Dvůr stojí něco níže. Při vchodu jeho v levo stojí zámek asi l. 1591 založený. Přední jeho část jest přistavěna k prvotnímu stavení asi z počátku 18. věku a má vzchod až do druhé poschodí, který pochází od Jana Víta Malovce. Ze 16. století jest zadní část; v přízemí jsou pevné klenby, také kamenná obruba dveří stará a podobná takovým, jako tesali v 15. století. V zámku bývala také kaple l. 1656 založená, ale ta r. 1785 zrušena. Kromě toho bylo při dvoře staré stavení tvrze, podlouhý, přímoúhelný čtverec. Zbyla z něho malá část, přízemí křídla západního, v němž jsou vysoké klenuté místnosti, v nichž se líh skládá. Pod tím jsou sklepy, ale vchod k nim jest zasypán. Nad přízemím pod krovem jest senník. Jest to praobyčejné stavení dvorské. Souběžné s tímto býval pivovar, již v 18. stol. zrušený. Prčice…  číst dále

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze české, kniha 15, 19.11. 2020

půdorys přízemí podle zaměření SÚRPMO