Kotýřina, dříve Chotěřina, je uváděna r. 1291 jako sídlo pánů z Chotěřiny. V r. 1474 ji kupují Hodějovští z Hodějova. Od r. 1527 zde sídlil Jan Hodějovský z Hodějova, mecenáš české kultury. R.1584 ji koupili Švamberkové a připojili k panství Orlík.
místo, kde stávala tvrz
© Milan Caha 09/2009
Kotýřina, starším názvem Chotěřina, je poprvé písemně doložena v roce 1291. V roce 1324 je uváděn Svojše z Chotěřiny. K roku 1362 je pak uváděn Předbor z Chotěřiny a po něm jeho bratr Brum. Předbor je považován za zakladatele rodu Předborů z Radešína. Poslední z rodů pánů z Chotěřiny je uváděn v roce 1429 Petřík. V roce 1474 kupuje zdejší tvrz spolu se vsí a okolními majetky Smil z Hodějova, zvíkovský purkrabí. Po jeho smrti na tvrzi sídlil jeho nejstarší syn Rous. Ten byl fanatickým katolíkem, a tak zakázal v kovářovském kostele sloužit podobojí. To bylo pravděpodobně příčinou toho, že jej v roce 1502 v lese Chotině přepadli a zabili jeho vlastní poddaní. Jeho syn, Jan z Hodějova se na rodnou tvrz v roce 1527 vrátil po studiích v zahraničí. V roce 1537 byl Jan jmenován místosudím Království ...

popis

Poloha panského sídla je v dnešním rozvržení obce stále zřetelná. Tvrz stávala na mírném návrší, chráněná dvěma rybníky Sadnice a Kroupovák. V současné době stojí na tvrzišti tři novodobé usedlosti, z nichž největší je Vlnovský statek čp.1. Na jeho průčelí je umístěna pamětní deska, připomínající Jana Hodějovského z Hodějova. Žádná ze současných budov v sobě pravděpodobně neukrývá

Jihočeský kraj,  Písek  (PI), Kovářov