Dům postavil v r.1573 rychtář Jiřík Bozkovský z Bozkovic z části na místě zaniklého hradu. V r.1832 a 1868 přestavován a opravován. Renes. dům s rizalitem se psaníčkovými sgrafity tvoří východní část jižní fronty Velkého náměstí. Kulturní památka.
Cennou součástí městské památkové zóny Prachatic je objekt tzv. Bozkovského domu (čp. 45), někdy také zvaného Solnice. Nachází se na východním konci jižní strany Velkého náměstí. Zaujme především do náměstí vystupujícím obdélným rizalitem zdobeným psaníčkovým sgrafitem s podloubím. Uvnitř domu se zachovala složitá žebrová klenba. Malované erby a nápisy na průčelí Solnice jsou datovány rokem 1611. Dům je v majetku města, které jej využívá také jako obřadní síň.
historie

Objekt Bozkovského domu (Solnice) byl postaven na předpokládaném místě zaniklého prachatického hradu Rožmberků někdy kolem roku 1573 Jiříkem Bozkovským z Bozkovic, prachatickým rychtářem. Ve vlastnictví jeho rodu byl dům až do roku 1598. V roce 1598 Bozkovští dům prodávají za 450 kop grošů míšeňských Štěpánu Petrhanzlovi. Poté dům často mění své majitele. V roce 1832 vypukl v domě velký požár, který dům velmi poškodil. Ihned byl opraven. Stejně tak byl opětovně přestavován v roce 1868. V letech 1882–1885 sídlo české školy. Dnes je objekt v majetku města Prachatice.

Jan P. Štěpánek podle K. Kuča: Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2000 a internetové stránky města Prachatice, 19.12. 2007

Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Prachatice