Na zámek přestavěná tvrz, doložená r. 1543 za Diviše Boubínského z Újezda. Po r. 1602 upravena pány z Říčan, dnešní vzhled po přestavbě Hönigsteinů z r. 1854. Čtyřkřídlá novogotická budova s nádvořím obsahuje zdivo a části portálků původní tvrze.
Hlavní zámecká budova
© Pavel Vítek 05/2006
Ves Dub s nově opravovaným zámkem v místech starší tvrze najdete asi 10 km severně od Prachatic. Dominantní budova zámku stojí v parčíku ohrazeném novogotickou zdí hned vedle návsi. Vstup je možný v době přítomnosti majitelů buď malými nenápadnými dveřmi přímo z návsi od prodejny potravin, nebo je nutné celý areál obejít zprava po silnici směrem na Dubskou Lhotu a Strunkovice a použít velká mřížová vrata. Současní majitelé provádějí opravy celého objektu, který byl po roce 1989 jako majetek státu v žalostném stavu, a rádi Vás kdykoli uvítají a s oprávněnou radostí a nadšením po zámku provedou za případné dobrovolné vstupné, kterým přispějete na další opravy. Navíc jsou některé nově opravené prostory zámku využívány jako galerie a k pořádání příležitostných výstav.
Filip Matoušek, 27.5. 2005

turistické

Zámek je přístupný celoročně denně za přítomnosti majitelů od 9.00 - 17,00 hod. Návštěva se doporučuje domluvit telefonicky. Telefonní čísla v kontaktních informacích. Majitelé zámku: Mgr. Jana-Marie di Battaglia; Ing. Jaroslav di Battaglia,Csc. Battagliové pocházejí z benátského šlechtického rodu de Sopramonte e Ponto alto. Jeho historie sahá až do 17. století. Nejpopulárnějšími z rodu byli Christián,

Jaroslav Špiroch , 4.5. 2016

Historie a popis
    Predikát „z Dubu“ se v místních historických zprávách objevuje již v letech 1274 a 1390, a někdy od počátku 15. století zde sídlili Dubští z Třebomyslic. Tvrz s dvorem a příslušenstvím je však výslovně uvádí až roku 1543, kdy ji zakoupil Diviš Boubínský z Újezda; po roce 1570 pak získali dubský statek výměnou za zámek Střela Leskovcové a po nich se zde na počátku 17. století usadil Pavel Kavka z

Zámek v Dubu je opředen složitým propletencem hříšných lásek
    Zajímavý společenský život na dubském zámku během vlády Mořice z Heniksteinu literárně zpracoval Bohumil Havlasa, rodák z nedalekých Strunkovic nad Blanicí. Dnes prakticky neznámý spisovatel žil v letech 1852 - 1877 a rok před svou smrtí vydal román Tiché vody, romantický příběh ze zámeckého prostředí. Z vlastní rodiny dobře znal poměry na dubském zámku, kam jeho otec jako lékař často dojížděl.

Výňatek z článku pana Františka Kubů, historika Prachatického muzea, Jaroslav Špiroch , 3.8. 2009

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek