27 m vysoká okrouhlá kamenná rozhledna postavena r. 1883 byla pojmenována Rudolfova věž. Od r. 1935 v péči KČT. Po 2. sv. válce chátrá, opravena a zpřístupněna po r. 1994.
Rozhledna na Libíně
Rozhledna Libín byla postavena v roce 1883. Je, tyčí se nad Prachaticemi v nadmořské výšce 1096 metrů vysoká 27 metrů. U rozhledny je možnost ubytování a občerstvení. Na rozhlednu vede 137 schodů. Z rozhledny lez spatřit město Prachatice a velkou část Šumavy, dále lze dohlédnout na Novohradské hory, Českobudějovickou pánev a také horu Kleť s rozhlednou a vysílačem. Je vidět i na Písecko, Strakonicko a Brdskou vrchovinu. Za dobré viditelnosti je možné dohlédnout i na Alpy.
Vaculčík, 9.1. 2005
turistické

Libín je nejvyšším vrcholem (1096 m n. m.) rulového hřbetu Prachatické hornatiny s dominantou 27 m vysoké kamenné rozhledny, která patří k nejstarším rozhlednám na Šumavě. Postavil ji rakouský turistický klub v roce 1883. Na počest syna císaře Františka Josefa I. nesla jméno Rudolfova věž. Rozhledna nabízí vynikající kruhový výhled, za dobrého počasí až do Alp. Vedle ní stojí turistická chata. Na severním úbočí se nachází přírodní rezervace o rozloze 69 ha přirozeného suťového lesa. Na vrchol vede silnička ze vsi Libínské Sedlo na silnici Prachatice – Volary.

Soukup & David a Marco Polo : Velká cestovní kniha – Česká republika. B. A. T. program : Rozhledny České republiky, 28.8. 2006

Historie rozhledny Libín

Bílá rozhledna na vrcholu Libína (1096 m. n. m.) nad Prachaticemi byla postavena roku 1883 a u jejího vzniku stál Šumavský klub turistů (zal. v Prachaticích v r. 1880 jako odnož Rakouského turistického klubu). Jeho členové byli většinou němečtí obyvatelé širokého okolí. Ti také na své první výroční schůzi (leden 1881) rozhodli o stavbě rozledny na Libíně. Zároveň byl schválen návrch vídeňského architekta Vyskočila (jiné prameny uvádí jako architekta lesního správce W. Suska), náklady ve výši 2 tisíce korun a jméno nové věže: Rudolfova věž (v tomto roce se slavily zásnuby habsburského prince Rudolfa a princezny Štefánie). Stavba byla financována z členských příspěvků klubu, darů a výnosů z divadelních vystoupení a koncertů. Celkem trvala dva roky a jejím stavitelem byl prachatický měšťan František Reichart. Otevření se konalo 16. září 1883. Turisté, kteří na Libín zavítali se krom rozhledů z nové věže mohli občerstvit i v…  číst dále

Vaculčík, 9.1. 2005

otvíračka

K místu se dostaneme autem po silnici Prachatice – Volary. Odbočíme 1 km jižně od obce Libínské Sedlo směrem ke skládce komunálních odpadů. Vozidlo zaparkujeme na křižovatce lesních cest a zbytek vyšlápneme do kopce cca 1,5 km. Vstupenky na rozhlednu lze zakoupit v chatě Libín (dnes s kapacitou 31 lůžek)

Jihočeský kraj,  Prachatice  (PT), Prachatice