Brněnská přehrada

Kníničská přehrada, Prýgl
Nejvýznamnější rekreační oblast města Brna. Nachází se na území Bystrce a Kníniček. Byla vybudována v l. 1936–40 na řece Svratce citlivým vsunutím do lesnaté a skalnaté krajiny. Dřívější název byl Kníničská přehrada. Pro Brňáky známá jako Prýgl.
babí léto na Prýglu
© Jan P. Štěpánek 10/2011
Graficke pismenko Brněnská přehrada je oblíbeným místem rekreace místních i návštěvníků brněnska (nejnavštěvovanější přehrada u nás jak v zimě, tak v létě). Po obou stranách je lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, Podkomorské lesy na pravém). Přehrada nabízí příležitost nejenom ke koupání a vodním sportům, ale i k turistice a cykloturistice. Častým cílem výletníků je také hrad Veveří (přístupný veřejnosti), který se tyčí na skále nedaleko Veverské Bítýšky pod kterým je i nový most pro pěší a cyklisty. Přehrada je pro koupání využitelná pouze v období jara a začátkem léta, poté se obvykle pokryje zelanými sinicemi a koupání je zdraví ...
MarcoRave, Prygl.net, 3.2. 2009

historie

Vodní nádrž byla postavena v letech 1936 až 1940 zatopením obce Kníničky. Na Konci 2. světové války byl pod hradem Veveří dlouhý betonový most, který vyhodili Němečti vojáci do vzduchu. Přehrada leží 9 km severozápadně od středu Brna mezi městskou částí Brno-Bystrc a mimobrněnskou Veverskou Bítýškou. Délka, měřena od hráze k Veverské Bítýšce, je asi 10 km. Svou velikostí patří k menším vodním dílům, s 220 ha je dvakrát menší než Vranovská