Moje místa 0
Caesarova kašna z roku 1724. Autorem nádrže je kameník Václav Render a socha je od sochařského tovaryše Jana Jiřího Schaubergera. Stojí na místě, kde v 16. století stála kašna Spravedlnosti.
Caesarova kašna - Olomouc
© Ivo Rozehnal, 06/2007
Graficke pismenko Caesarova kašna na Horním náměstí v Olomouci, je hlavní ze souboru sedmi zdejších kašen. Podobný soubor nemá jinde ve světě obdoby. Je nejbohatší na symboliku. Kašnu Caesara zhotovil pětadvacetiletý olomoucký sochařský tovaryš, Jan Jiří Schauberger v roce 1724. Nádrž zhotovil kameník Václav Render. Ústřední postavou je jezdecká socha, kdy římský vojevůdce Gaius Julius Caesar, symbolizuje údajného zakladatele bývalého hlavního města Moravy (Není bez zajímavosti, že u Olomouce již byl archeologicky prokázán římský vojenský tábor). Pod Caesarem jsou na skále dva vousatí muži, kteří si podávají ruce. Vyjadřují soutok Moravy a Dunaje. Pes značí věrnost měšťanů panovníkovi.
Ivo Rozehnal podle www/historicka.olomouc.cz, 26.6. 2007