Moje místa 0
Bývalý městský hřbitov založen r.1660 na sever od města. Od r.1784 hlavním hřbitovem. Sloužil až do roku 1875 a v r.1888 byl zrušen. V 90.l. 19. stol. změněn v městský park. Z bývalého hřbitova zachována neogotická hřbitovní kaple.
Kaple někdejšího hřbitova z pohledu vyústění Poštovní ulice
© Jan P. Štěpánek 03/2007
Graficke pismenko Husův sad v severní části historického centra Ostravy, respektive Moravské Ostravy, nebyl vždy jen sadem, kde Ostravané trávili svůj volný čas a nacházeli klid uprostřed rušného města. Původním smyslem tohoto místa byl sice také odpočinek, ale ten věčný – jednalo se o starý městský hřbitov.
Jeho historie spadá až do 2. poloviny 17. století. Definitivně však přestal svému účelu sloužit koncem 90. let 19. století, kdy byl změněn na městský park.
V současnosti je Husův sad příjemnou oázou klidu uprostřed hektického města a na někdejší účel tohoto místa upomíná jen neogotická hřbitovní kaple na okraji areálu.

Historie bývalého městského hřbitova
    Městský hřbitov na sever od hradbami ohrazeného města, nedaleko Přívozské brány, byl založen kolem roku 1660 pro pohřbívání chudých obyvatel v době epidemií. Od roku 1784 se stal hlavním městským hřbitovem, který nahradil výnosem císaře Josefa II. zrušený starý hřbitov při farním kostele sv. Václava uvnitř města. Hřbitov sloužil až do roku 1875, kdy se zde konal poslední pohřeb. Zrušen byl v roce 1888 a o deset let později byl přeměněn na park