Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Hliňany, Hliňany
Hrady.cz
Barokní zámek vznikl přičiněním Nosticů v roce 1650 přestavbou staré tvrze z roku 1397. V pol. 18. stol. byl rozšířen o další budovy a oranžérii. Později sloužil jako léčebný ústav pro mládež, který je v něm pod názvem Ústav sociální péče dodnes.
Graficke pismenko Hliňany leží 10 km jihozápadně od Ústí nad Labem, v těsném sousedství Řehlovic jejichž jsou místní částí. Velkou obec však nečekejte. Kromě zámku obec sestává pouze z několika budov a provozních hal, jež slouží stavební firmě. V zámku je umístěn ústav sociální péče.
Vladimír Studecký, 4.5. 2005

historie

Ves Hliňany se poprvé uvádí v písemnostech r. 1337. První zpráva o zdejší tvrzi pochází z r. 1397, kdy na ní sídlil Petr Šebíř z Hliňan. Na počátku 16. století je vlastnili Glacové ze Starého Dvora, kteří r. 1530 prodali statek Hliňany Buškovi Kaplíři ze Sulevic. V jeho rodě zůstala tvrz do r. 1607. Tehdy ji koupil Mikuláš Hochhauser z Hochhausu, ale byla mu zkonfiskována za účast na stavovském odboji. Zkonfiskované Hliňany koupil r. 1623 Vilém

Hrady,zámky a tvrze v Čechách,na Moravě a ve Slezsku-Severní Čechy, 4.5. 2005