Mydlářovský dům, původně gotický, v r. 1571 přestavěn na renesanční mydlářem a svíčníkem Matějem Mydlářem, který jej koupil. Dnes je v něm umístěna expozice Muzea loutkářských kultur.
Mydlářovský dům
Graficke pismenko Renesanční Mydlářovský dům stojí v Břetislavově ulici nedaleko chrudimského Resselova náměstí. Dnes je v něm umístěna expozice Muzea loutkářských kultur.
Václav Hájek, 25.9. 2004

historie

Mydlářovský dům má tři patra. Zábradlí galerie v prvním patře má bohatou figurální výzdobu. Stojící figury představují symboly pro zbožnost, spravedlnost, opatrnost a sílu. Ležící figury představují mír, válku, lásku, poctivost a moc. Je zde nápis: "Bůh láska jest, kdo přebývá v lásce, v Bohu přebývá a Bůh v něm. L.P. 1576" s monogramem MM. Hlavou šaška v kapuci s rolničkami, zdobením býka, jelena a několika růžemi s monogramem IHS (Jesus

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)