Dolní Rožínka

Hájenka Mitrovských
Zřícenina hájenky Mitrovských (podle dostupných údajů místních obyvatel). Cca 1 km za obcí Dolní Rožínka.
Hájenka Mitrovských
Vnitřní pohled
Graficke pismenko Stavbu nechal postavit Jan Nepomuk hrabě Mitrovský v letech 1781 - 1789. Měla půdorys kruhové výseče a byla zdobena freskami, výklenky a soškami. Dnes je pokládána za umělou zříceninu kaple. Původní účel stavby ale není znám. Mohla být postavena jako romantická kulisa pro panstvo a jejich hosty u příležitosti slavnostního ukončení honu. V okolí stavby stály další dřevěné romantické stavby, které se však nedochovaly.
Luděk Vláčil - zdroj: http://www.dolni-rozinka.cz/w1/index.php? a další, 17.4. 2019

popis

Zřícenina hájenky Mitrovských (podle dostupných údajů místních obyvatel). Cca 1 km za obcí Dolní Rožínka (okr.Vysočina) K místu nevede žádná turistická cesta a taj je nutné jhíti počuchu.