Zámek byl přestavěn ze staršího hradu mezi lety 1552–1577 rodinou Polcarů. Po požáru r. 1638 byla stavba opravena až v r. 1710. Poslední úpravy provedla r. 1830 rodina Haugviců. Po r. 1945 zámek sloužil k sociálním účelům.
Gotický hrad bylo postaven na nevelkém ostrůvku při západním okraji velkého rybníka. Přístupný byl pouze po 30 metrů dlouhém mostě. Podle gotických pozůstatků objevených ve sklepech měl hrad poměrně pravidelný pětiboký půdorys, který si zachoval až do barokní přestavby. Starý plán zachycující osovou těsně před ní ukazuje, že renesanční přestavby obklopily zástavbou celý pětiboký obvod, dvě strany byly vybaveny arkádovými ochozy. Při barokní přestavbě bylo západní křídlo vysunuto mimo původní půdorys hradu a zalomené severní křídlo nahradilo nové rovné, které tak srovnalo půdorys zámku do téměř pravidelného obdélníku. Celé nádvoří obklopily pilířové arkádové ochozy, nad průjezdem byla postavena hranolová hodinová věž. Ke zdobnému vstupnímu portálu byl postaven nový dvojobloukový kamenný most. Fasády byly rozčleněny piliastry vysokého řádu na nárožích a v trojosém rizalitu byly doplněny svislými dekoračními pásy. Úpravy za Haugviců se soustředily především na interiéry, starší francouzský park byl za nich přeměněn na anglický.
historie

Někdy na přelomu 13. a 14. století založili páni z Ronova na ostrůvku obklopeném vodami rybníka hrad, po němž se poprvé psal roku 1329 Jindřich z Ronova a Osové. Výslovně je hrad zmiňován až roku 1348. Roku 1373 hrad koupil od Čeňka z Letovic a Ronova markrabě Jan Jindřich a o tři roky později jej dostal lénem Jan Meziříčský z Lomnice. Během markraběcích válek na byl hrad na počátku 15. století na příkaz markraběte pobořen Vokem z Holštejna. Roku 1415 koupil Osovou Zbyněk z Doubravice, jehož potomci zvaní Osovští z Doubravice jej drželi až do roku 1529, kdy jej Smil z Doubravice směnil s Janem z Perštejna za nedalekou Valeč. Perštejnové měli podobných sídel ve svém rozsáhlém majetku mnoho, proto se není čemu divit, že Osovou zanedbávali a tak je již roku 1552 kupuje nový majitel Jan Polcar z Parařova „tvrz pustou“. Polcarové se ihned pustili do obnovy sídla v renesančním slohu a již roku 1577 je…  číst dále

Další texty historie
Vysočina,  Žďár nad Sázavou  (ZR), Osová