Mohyla připomíná tragickou smrt politika a legionáře Milana Rastislava Štefánika 4. května 1919. Nechal ji postavit Sokol Mnichovice, slavnostní odhalení proběhlo 29. června 1919. Za nacistické okupace unikla mohyla pozornosti německých úřadů. Jedná se o první pomník M. R. Štefánikovi v Česku.
© Milan Caha 01/2020
Graficke pismenko Mnichovice jsou poprvé uváděny v roce 1135, v roce 2000 byly povýšeny na město. Jsou snadno dostupné hromadnou dopravou, jak autobusem tak vlakem. Městem prochází červená a zelená turistická trasa, Mikešova cesta inspirovaná dílem Josefa Lady a okruh naučné stezky Krásné vyhlídky. Kromě této mohyly zde jsou další pamětihodnosti: kostel Narození Panny Marie a sloup se sochou Panny Marie na náměstí, barokní fara nad kostelem, socha svatého Jana Nepomuckého a velmi zajímavý Zittův mlýn na Struhařovském potoce.
18.1. 2020

historie

Mohyla připomíná tragickou smrt politika a legionáře Milana Rastislava Štefánika, který zahynul 4. května 1919 při havárii letadla u Ivanky pri Dunaji nedaleko Bratislavy. Mohylu nechal postavit Sokol Mnichovice a vybudoval ji zedník Jan Srba z kamenů, které našel v okolí. Slavnostní odhalení proběhlo 29. června 1919, tedy jen 53 dnů po tragické události, kterou připomíná. Na odhalení byli pozváni i prezident T. G. Masaryk a ministr národní

Milan Caha (zdroj: informační tabule na místě), 18.1. 2020
    pomník, památník