Na barokním mostě pozdně barokní socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1763. Most sklenut na dva valené oblouky. Světec s kovovou svatozáří a pěticí hvězd kolem hlavy zobrazen v kanovnickém odění. Kvůli trubkovému zábradlí horní části parapetů zabetonovány. Most se sochou památkově chráněn od r. 1965.
Kamenný most se sochou sv. Jana Nepomuckého ve Velenicích u Zákup
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Obec Velenice leží 4 km severně od Zákup, 8 km jižně od Cvikova a 12 km severovýchodně od České Lípy. Obec je dostupná autobusy, nejbližší vlaková zastávka je Zákupy – Božíkov, vzdálená 5 km. Most najdeme nedaleko centra obce, odbočíme-li ze silnice spojující Zákupy a Svitavu doleva přes říčku Svitávku.

historie

Na původně barokním mostě z pískovcových kvádrů nalezneme na pilíři uprostřed po pravé straně komunikace pozdně barokní sochu sv. Jana Nepomuckého vyhotovenou v roce 1763. Původem zřejmě barokní silniční most je sklenut na dva valené oblouky. Pískovcový dvouobloukový most přes říčku Svitávku je hodnotným dokladem způsobu řešení barokního přemostění. Tradiční technologií z pískovcových kvádrů stavěný most ladí se svým bezprostředním okolím dosud

popis

V rámci místní komunikace se nachází kamenný dvouobloukový most. Je postaven z pískovcových kvádrů, štuků. Uprostřed po pravé straně komunikace se na pilíři s břitem nalézá pozdně barokní socha sv. Jana Nepomuckého. Základ pískovcové statue tvoří čtvercová deska s profilací, spočívající na mostním pilíři a opatřená na bočních stěnách nápisy pojednávajícími o době a okolnostech opravy statue. Vlastním několikrát odstupněným soklem statue je

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.