Alegorie Neposkvrněného početí Panny Marie – Immaculaty. Dílo vzniklo kolem roku 1750. Autor je neznámý. Původně socha stála na náměstíčku pod Kostelním vrchem. Originál pískovcové sochy byl v roce 2000 uložen v prostorách Božího hrobu v Mimoni. Sousoší památkově chráněno od roku 1965.
Sousoší Neposkvrněného Početí Panny Marie – Immaculaty v Mimoni
© Pavel Vítek 09/2019
Graficke pismenko Město Mimoň se nachází 15 km západně od České Lípy a 36 km jihovýchodně od Liberce. Městem procházejí silnice II/268 Česká Lípa – Mnichovo Hradiště a č. II/270 Dubá – Jablonné v Podještědí. Také zde vede železniční trať č. 086 vedoucí z České Lípy do Liberce, je zde železniční stanice. Kopii sochy Immaculaty najdeme pod Kostelním vrchem u hlavní silnice.

historie

Alegorie Neposkvrněného početí Panny Marie – Immaculaty. Dílo vzniklo kolem roku 1750, autor je neznámý. Pozdně barokní pískovcová skulptura v nadživotní velikosti, které tvořilo prostranství před pivovarem, nynějším kinem. Socha byla několikrát přesouvána. Sokl se nedochoval, originál pískovcové sochy Madony Immaculaty se dvěma doprovodnými andílky byl v roce 2000 uložen v prostorách Božího hrobu v Mimoni, kopie je v ulici Mírová. Téměř na

popis

Kopie byla osazena na podstavec zhotovený dle původního. Podstavec trojbokého půdorysu s okosenými rohy, s mohutnou profilovanou patkou, střední částí členěnou vpadlými poli a profilovanou římsou. Na podstavci spočívá stylizovaná kupa obláčků po stranách opatřená drobnými postavičkami andílků, držících v rukách kartuše s prázdnými plochami. Levý z andílků svou pravicí drží horní část kartuše a levicí poukazuje na její čelní stěnu. Pravý z