Hrady.cz
Pomník Jaroslava Seiferta v parčíku na Seifertově náměstí. Postaven v r. 1997. Autor akademický sochař Stanislav Hanzík. Pomník odhalen r. 1997.
Pomník básníka Jaroslava Seiferta v Kralupech n. Vlt
© Pavel Vítek 12/2017
Graficke pismenko Kralupy nad Vltavou jsou město ležící po obou stranách řeky Vltavy asi 20 km severně od okraje Prahy. Jsou železničním uzlem několika regionálních drah a hlavní trati Praha – Děčín. Pomník stojí v místní části Lobeček na náměstí Jaroslava Seiferta.

popis

Pomník Jaroslava Seiferta je umístěn naproti kulturnímu domu Vltava. Byl postaven v r. 1997. Jeho autorem je akademický sochař Stanislav Hanzík. Je to částečně opracovaný žulový obelisk se stylizovaným obličejem básníka. Na 4metrovém neuhlazeném pylonu jsou umístěna šikmo dvě ramena. Na levém je vytesán nápis Jaroslav Seifert a na pravém letopočet 1901-1986. Uprostřed místa zkřížení je bronzová hlava básníka. Pomník byl slavnostně odhalen při

Pavel Vítek – zdroj: STUPKA Josef, Kulturní památky Kralup nad Vltavou. Vlastivědný sborník Kralupska, 2004., 12.3. 2018