Čekyně I

Hrubý les, Hradisko
Výšinné opevněné hradisko osídlené v období eneolitu, pozdní době bronzové - době halštatské (přesněji HB, HC) je archeologicky cenná lokalita s dochovanými relikty opevnění. Archeologicky zkoumáno v letech 1984 a 1999-2000. Kulturní památka.
Jižní val a příkop
© Luděk Vláčil 02/2017
Graficke pismenko Zbytky pravěkého opevnění kultury lužických popelnicových polí zhruba trojúhelníkového tvaru v lokalitě Hrubý les se nachází na nepříliš výrazné ostrožně severně od obce Čekyně mezi silnicí z Čekyně do Penčic a lesní cestou z Čekyně do Zábeštní Lhoty. K lokalitě se nejlépe dostanete ze severního okraje obce (u jižní části rybníka Velká Čekyně,) kde se dáte polní cestou vpravo od silnice přímo vzhůru na vrchol kopce. Další dobře zachovalé pravěké opevněné hradiště se nalézá také mezi obcí Kokory a vsí Žeravice. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů.

historie

Lokalita výšinného opevněného hradiska, zvaná Čekyně I, je známa již od konce 19. století. Nachází se asi 200 m jihovýchodně od poměrně nedávno nalezené nevelké lokality zvané Čekyně II. Lokalita hradiska Čekyně I zabírá plochu zhruba 1,7 ha. Na severní straně je ostrožna předělena valem, který se stáčí a pokračuje i po obvodu plošiny. Tento výrazný val má převýšení cca 2-3 m na vnější straně a necelý metr na straně vnitřní. Před valem je

Luděk Vláčil - zdroj: publikace HRADISKA z doby bronzové a halštatské na Přerovsku. J. Paška, Vlastivědné muzeum v Olomouci 2002, 1.3. 2017