Větrný mlýn byl postaven nejpozději před r. 1875. V r. 1927 objekt koupil Zikmund Desfours-Walderode, který jej přebudoval na rozhlednu. V r. 1949 ji zničila vichřice a od té doby chátrala, až byla v 70. letech 20. stol. stržena. Ještě někdy kolem r. 2010 zde byly patrné zbytky zdí.
Hromada na místo zbytků mlýna
© Luděk Vláčil 05/2016
Ves Boškov, místní část města Potštátu, od něhož je vzdálena asi 3 km, leží v Olomouckém kraji v okrese Přerov. Nejvýznamnější památkou vesnice je kostel sv. Maří Magdaleny ze 16. století. Asi 500 metrů jižně na vrchu nad Boškovem se donedávna nacházely pozůstatky větrného mlýna. Dnes jej připomíná pouze informační cedule a nedávno navezená hromada hlíny. V blízkém hájku je malá kaple, jež byla upravena na mysliveckou chatu.
historie

Kdy byl větrný mlýn holandského typu nad Boškovem vybudován, není přesně známo, podle historických informací to byl nejpozději před rokem 1875, protože v té době již fungoval. V roce 1927 koupil nefunkční mlýn Zikmund Desfours-Walderode, vlastnící nedaleký potštátský zámek, který nechal na střeše postavit šestibokou věžičku. Stavba se tak zvýšila na 16 m vysokou rozhlednu, která veřejnosti sloužila od roku 1929. Roku 1949 ji zničila vichřice a od té doby stavba postupně chátrala, až byla nakonec v 70. letech stržena. Ještě někdy kolem roku 2010 byly v mlází asi 1 m vysoké zbytky zdí a část hlavní hřídele. Podle pracovníků stále ještě probíhajících dokončovacích prací kolem nové cesty již v roce 2015 na místě nebyl údajně žádný pozůstatek mlýna a tak na něj byla navezena zemina. Některé kameny z objektu měly být položeny na vrcholek a v okolí hromady jako připomínka mlýna. Hromada hlíny vytváří strmý kužel, jenž je prý rozhlednou.…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: informační cedule a další, 9.5. 2016

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Boškov