Pomník oráče jako vzpomínka na selský sněm v r. 1848, kdy byla zrušena v Markrabství moravském robota za náhradu jako první v Rakousko-Uherské monarchii. Odhalen při 80. výročí selského sněmu.
Graficke pismenko Před radnicí v obci Smržice (původně budova Rolnické záložny) stojí zajímavé sousoší oráče. Jedná se o vzpomínku na doslova revoluční událost v tehdejší Rakousko-Uherské monarchii. Pomník připomíná účast zdejšího rodáka a poslance za venkovskou obec Josefa Cáska na tehdejším Selském sněmu 31.5.1848. Na tomto sněmu poslanec Cásek hlasoval pro vítězný návrh moravské ústavy a zrušení roboty za náhradu. Moravské markrabství se tak stalo první zemí v monarchii, kde byla zrušena robota. Pro zemědělce na Hané šlo o doslova přelomový okamžik, který tak změnil podstatný chod tehdejšího zemědělství a podobu zdejších vesnic. Pomník zhotovil v r. 1928 ...
Ivo Rozehnal, 21.2. 2016