Mlýn byl založen r. 1739 ve starší budově z počátku 18. stol. V. r. 1805 zmiňován mlynář Matěj Melkus. V r. 1930 vlastnil mlýn cukrovar v Brodku. V 50. l. 20. stol. byl mlýn zrušen a sloužil JZD. Dnes patří mysliveckému sdružení, které jej v r. 1999 opravilo a zřídilo v něm malou vodní elektrárnu.
© Luděk Vláčil 09/2015
Graficke pismenko Mlýn s č. p. 38 stojí na okraji obce Citov u říčky Morávky v okrese Přerov. Jednopatrová budova mlýna je nepravidelného tvaru, základní rozložení je do písmene L, ke které jsou přistavěny doplňující přístavby. Mlýn byl nedávno zrekonstruován mysliveckým sdružením Citov, které jej v současnosti vlastní. Vstup je možný po předchozí domluvě.
Před objektem stojí socha sv. Floriána z roku 1910. Na mlýně je deska s datací 1739 (založení mlýna) a 1999 (rekonstrukce mlýna). Na rohu budovy jsou novodobé sluneční hodiny. Na zdi jedné z budov je kámen s nápisem MaTeS MELkuS DaL STavěT 812. Vedle mlýna je nové dřevěné posezení.

historie

Počátkem 18. století vybudovaly obce Citov, Věrovany a Císařov v místě dnešního vodního mlýna útulek pro malomocné, ale již v roce 1739 byl objekt přestavěn na mlýn. V roce 1930 vlastnil mlýn a pilu rolnický akciový cukrovar v Brodku u Přerova. V té době byla v mlýně Francisova turbína. V 50. letech 20. stol. byl mlýn zrušen. Od té doby sloužil účelům zemědělského družstva a chátral. Koncem 20. stol. zakoupilo mlýn Myslivecké sdružení Citov,