Budova tzv. starého fojtství, resp. budova výminku bývalých hospodářů z konce 18. století. Hlavní obytná budova fojtství byla roubená a do dnešní doby se nedochovala. Z hospodářského zázemí fojtství se dochovala roubená polygonální stodola z 1. pol. 19. století.
fojtství
jediný pozůstatek rozlehlého fojtství - výminek pro staré hospodáře

Historie fojtství (č. p. 1 a výměnku č. p. 148), přehled fojtů a pozdějších majitelů

Graficke pismenko Roku 1516 se připomíná v rejstříku berně olomouckého kraje fojt Ondřej. Bez uvedení jména se pak fojt vzpomíná až roku 1558 v urbáři novojického panství. V roce 1656 byl fojtem Jan Číp (Cziep), který pocházel zřejmě z životického fojtovského rodu Cziepů. Jako majitel fojtství je uváděn v lánových rejstřících. K hodslavickému fojtství příslušely dva lány role a mlýn č. p. 80 na dolním konci u hranic s Bludovicemi. Na mlýně hospodařil většinou někdo z fojtovy rodiny. Roku 1664 koupil od Jana Cziepa fojtství č. p. 1 s příslušenstvím a mlýnem za 440 zlatých slezských Jan Lochman z Bernartic. Až na 6 záhonů obilí dostal ...
Tichánek, J.: Fojtství na Novojičínsku, 23.8. 2015

popis

Na mapě stabilního katastru z roku 1833 je objekt fojtství zakreslen jako samostatně stojící rozlehlá roubená budova obdélníkového půdorysu, jejíž dvůr uzavírají dřevěné hospodářské budovy, nad kterými se nachází památkově chráněná polygonální stodola. Celý areál stál v centru vsi u roubeného kostela sv. Ondřeje (na mapě stabil. katastru z r. 1833 napravo od areálu fojtství). Dodnes zachovaný zděný výměnek fojtství je na mapě stabil.

Nový Jičín  (NJ)
    Hodslavice