První písemná zmínka o obci Senička pochází z r. 1348. Dne 13. 7. 1734 byl posvěcen základní kámen kaple sv. Andělů strážných. Barokní kaple byla vybudována ze sbírek místních obyvatel snad na místě starší dřevěné stavby. Od r. 1995 je obec památkovou zónou. Nedávno byla kaple nově opravena.
© Luděk Vláčil 06/2015
Graficke pismenko Obec Senička leží na okraji úrodné Hané v předhůří Drahanské vrchoviny západním směrem od Olomouce. Obcí prochází značená cyklotrasa Olomouc - Náměšť na Hané - Mladeč a protéká jí říčka Blata. Udržovaná barokní kaple se nachází v centru obce. Před kaplí stojí kamenný kříž a pomník obětem 1. a 2. světové války. Nedaleko se nachází zajímavá technická památka, protipovodňová zídka.

historie

První písemná zmínka o obci Senička pochází z roku 1348, kde je uváděna pod latinským názvem "in Parvo Senicz". V pozdějších českých zápisech se uvádí název Malá Senice. V roce 1353 je u obce zmiňována později zaniklá tvrz a dvorec. V roce 1399 zpustošili kapitulní dvůr v Seničce stoupenci markraběte Prokopa. Dne 13. 7. 1734 byl olomouckým kanovníkem Karlem z Martinic posvěcen základní kámen nově založené kaple svatých Andělů strážných. Kaple

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.senicka.cz , https://cs.wikipedia.org/wiki/Senička , http://www.geospy.org , http://www.mistopisy.cz, 25.9. 2015