Fort XXII zvaný Lazecký je jednou z pevnůstek fortového věnce vybudovaného kolem barokní pevnosti Olomouc. Stavba fortu v těsné blízkosti silnice z Olomouce na Chomoutov začala na podzim r. 1854 a zcela dokončena byla r. 1856. Nyní je v soukromém vlastnictví a zpřístupněna veřejnosti jako muzeum.
Graficke pismenko Fort XXII zvaný Lazecký v Černovíře, který je nyní městskou částí Olomouce, se nachází po levé straně silnice vedoucí z Olomouce směrem na Chomoutov. V nedávné minulosti byl zrekonstruován z fondů Evropské unie. Je ve správě soukromé společnosti a přístupný veřejnosti ve stanovené otevírací době. Ve fortu je expozice dokumentující celou fortovou pevnost. Je zde také projekční sál a ukázka služby na fortu v podobě figurín v dobových uniformách.

historie

V r. 1853 schválil císař František Josef I. výstavbu dalších tří fortů pro období let 1854–1857, které měly chránit olomouckou pevnost od severu a fort XXII byl jedním z nich. Jeho poloha byla zvolena tak, aby co nejlépe palbou vykrýval okolí fortů I a XX. Od fortu I byl vzdálen 1165 metrů a od křelovské pevnůstky, tj. fortu XX, asi 2300 metrů. Výstavba fortu XXII začala na podzim r.1854. Vzhledem k právě probíhající krymské válce byla stavba