Velký Kosíř
Boží muka z r. 1904 postavena hraběnkou z rodu Sylva-Taroucca, obnovena r. 2009 p. Obrem, majitelem muzea kočárů v Čechách pod Kosířem.
© Ivo Rozehnal, 05/2014
Graficke pismenko Boží muka nedaleko bývalého šlechtického statku Gabrielov vznikla jako projev díků zdejší hraběnky Marie Antonie Gabriely Sylva-Taroucca, když přežila nehodu se splašenými koňmi. Vystavěna byla roku 1904. Svého obnovení se dočkala v zimních měsících r. 2009. Zásluhu na tom má pan Obr, který slíbil, že zchátralou památku opraví, pokud se mu podaří vybudovat muzeum kočárů. Majitel muzea a vynikající restaurátor kočárů osobně provedl restaurátorské práce. Oproti originálu však stavbička doznala menší změny. Kdysi namalovaný anděl ve výklenku byl nahrazen jeho obrázkem, který byl proti nenechavcům opět zakryt dřevěnou mřížkou. Odstraněna byla i nevzhledná plechová stříška, ...
Ivo Rozehnal - zdroj informací - články v Prostějovském deníku 2009-10, 15.5. 2014