Boží muka stojící před muzeem v Jesenici sem byla přemístěna z městské části Červená strana. Jsou kamenná, na hranolovém soklu stojí kónický sloup s horním kapličkovým ukončením završeným kovovým křížkem. Na podstavci je málo čitelný letopočet 1808.
© Prudký Martin, 03/2014
Graficke pismenko Boží muka před muzeem v Jesenici byla na toto místo přemístěna z městské části Červená strana, asi 300 m severozápadně od náměstí. Jsou kamenná, sloupková, s horním kapličkovým ukončením. Na vrcholu mají kovový křížek. Na východní části podstavce je špatně čitelný nápis s letopočtem 1808. Boží muka, stavěná v našich zemích od 14. století, bývají jednoduchou stavbou, budovanou původně ze dřeva, později z kamene a od poloviny 18. století také z cihel. Jejich počet byl poprvé redukován během husitských válek a pak za bolševické kolektivizace. Měla připomínat utrpení Ježíše Krista, bičovaného na rozkaz římského prokurátora Judeje Piláta Pontského. Naši předkové je budovali na návrších, rozcestích nebo na místech, kde někdo tragicky zemřel.
Prudký Martin, 15.3. 2014