Dnes již zaniklý, sedmiboký kostel sv. Blažeje, stával v prostorách Blažejského náměstí v Olomouci. Vznik se datuje k r. 1063, původně snad jako kupecký dvůr. První písemná zpráva z r. 1299. Stavba zanikla demolicí v roce 1839.
Olomouc - Blažejské náměstí, místo kde stával kostel sv.Blažeje
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Graficke pismenko Jedním z nádherných míst v historickém centru Olomouce je Blažejské náměstí. V minulosti rušné místo se dnes změnilo v zastrčenou oázu klidu. Po dlouhá staletí zde stával významný kostel sv. Blažeje. V jihovýchodní části náměstí, několik metrů od kostela, stála Blažejská brána. Dnes se z ní dochovalo pouhé schodiště, které ústí do Bezručových sadů. Kostel připomíná už jen jméno náměstí.
Ivo Rozehnal, 8.6. 2012

historie

V místech Blažejského náměstí existovala jedna z nejstarších olomouckých osad. První zmínka o ní pochází z roku 1299, ale archeologický průzkum prokázal, že zdejší kostel sv. Blažeje byl přinejmenším stejně starý jako kostel sv. Petra. Ten je doložen již k roku 1063. Tento kostel měl podivuhodný sedmiboký půdorys, což vede k názorům, že původně sloužil jako kupecký dvůr. Zajímavé je i zvláštní zasvěcení a velmi málo písemných zpráv z prostředí

Ivo Rozehnal - podle web spqo.cz, 8.6. 2012

zaniklý