Kaple Bolestné Panny Marie vystavěna v letech 1700–1709 vedle městského hřbitova, založeného roku 1625, na místě starší kaple. Věž s cibulovitou bání přistavěna roku 1765.
Hřbitovní kaple Bolestné Panny Marie v Nové Pace
Průčelí kaple, pohled od severu
© Pavel Vítek 01/2009
Město Nová Paka leží v krkonošském podhůří při silnici č I/16 Jičín – Trutnov. Hřbitovní kapli Bolestné Panny Marie nalezneme vedle hřbitova, v ulici V Aleji, asi 500 m jižně od centra města, od Masarykova náměstí.
popis

Kaple Bolestné Panny Marie je jednoduchá stavba s půlkruhovým presbytářem, směrovaným k jihu. Na západní straně kaple je umístěna sakristie. V průčelí kaple vyzdvižena hranolovitá věž zakončená cibulovitou bání. Interiér kostela v současné době bez zařízení.

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 2, ACADEMIA 1980, 24.1. 2009

historie

Vedle městského hřbitova, který byl založen r. 1625, na místě starší kapličky, byla vystavěna v letech 1700 až 1709 nová kaple, zasvěcená Bolestné Panně Marii. Věž ke kapli přistavěna roku 1765. Rekonstrukcí kaple prošla roku 1867 a koncem 20. stol.

Královéhradecký kraj,  Jičín  (JC), Nová Paka