Raně barokní špitál postaven 1677-1680 hrabaty de Suys. Dlouhá přízemní stavba měla původně dvorní trakt s bránou. R. 1763 jej dala upravit Marie Terezie Savojská, aby mohl pečovat až o 14 osob. Roku 1782 zrušena kaple a ve 20. století zbourány budovy ve dvorním traktu a poškozena brána.
© Milan Caha 09/2020
Kounice jsou městysem s dlouhou historií a množstvím historických památek a jiných zajímavostí. Ačkoliv jsou poprvé uváděny roku 1257, kdy byly v majetku Zachaře z Konic, patří podle archeologických nálezů mezi nejstarší sídla ve středních Čechách. V roce 1938 zde byla archeology objevena cca 4000 let stará zásobnice. Dnes mají přibližně jeden a půl tisíce obyvatel, je zde zámek (viz samostatné heslo), kostel sv. Jakuba Většího (viz samostatné heslo), barokní fara ( viz samostatné heslo), fungující pivovar a sladovna s barokním průčelím, barokní budova panské hospody, několik kamenosochařských památek a dalších zajímavostí. K pivovaru přiléhá hospoda, kde lze okusit místní produkci, pivo si lze zakoupit i v prodejně v areálu pivovaru. Obcí a jejím okolím vás provede zajímavá naučná stezka.
9.10. 2020
historie

Raně barokní špitál byl postaven v letech 1677- 1680 hrabaty de Suys. Jedná se o dlouhou přízemní stavbu, původně s dvorním traktem a bránou navazující na západní průčelí budovy. V roce 1763 jej nechala přestavět majitelka kounického panství Marie Terezie Savojská. Po těchto úpravách byl špitál, tedy útulek pro dlouhodobý pobyt nemocných, přestárlých a chudých schopen pečovat až o 14 osob. Od počátku v něm existovala kaple neznámého zasvěcení, která byla pravděpodobně součástí dvorního traktu. Roku 1782 byla zrušena a později zbourána. Ve 20. století došlo k necitlivým úpravám objektu, při kterých byla zničena řada detailů v interiéru, byly zbourány budovy ve dvorním traktu a poškozena původní brána objektu. Ohradní zeď dvora na západní straně je pravděpodobně fragmentem obvodových zdí budov dvorního traktu. Nad vchodem z ulice se zachoval trojúhelníkový štít s kamenným erbem zakladatelů a nápisem…  číst dále

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Kounice