Špitál s kostelem vznikly v roce 1359 z městského domu, do majetku kapucínů se dostal v roce 1746. V r. 1785 zrušen, z kostela se stala sýpka. Po roce 1951 galerie a depozitář, později po přestavbách skladiště.
Průčelí kostela sv. Máří Magdaleny
Na zachovaných plánech z poloviny 18. století je prostá obdélná třítraktová budova. Průčelí kostela je klasicistní a pochází z přestavby v druhé polovině 19. století, uvnitř je zachovaná valená výsečová klenba. K zásadní přestavbě podle plánů architekta Josefa Petrů došlo v 50. letech 20. století – dnes je budova hospice (po obou stránách průčelí kostela) bez jakýchkoliv architektonických prvků.
Ivka (P. Vlček, P. Sommer, D. Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri, Praha, 1998), 14.8. 2007
historie

V roce 1359 byl přestavěn měšťanský dům na dnešním náměstí Arnošta z Pardubic, zásluhou neznámé měštěnínky a s povolením arcibiskupa, na kostel sv. Maří Magdalény se špitálem pro 12 chudých nemocných. Kostel byl obnovován začátkem 18. století. Do majetku kapucínu se kostel se špitálem dostal v roce 1746, ale už v roce 1785 byl po zrušení komunity kostel odsvěcen a stala se z něj sýpka. Obrazy šesti světců z druhé poloviny 18. století byly přeneseny do kostela sv. Gotharda. V roce 1951 zde byla zřízena galerie a depozitář muzea, koncem 50. let došlo i k zásadní přestavbě objektu, ale nakonec zde bylo skladiště.

Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Český Brod