Jednopatrová barokní budova s mansardovou střechou byla postavena na konci 18. století. Byla v majetku místní vrchnosti a sloužila zejména jako zájezdní hostinec. V budově dnes sídlí Ústav archeologické památkové péče Středních Čech (UAPP SČ). Bývalá hospoda je památkově chráněna od roku 1958.
Hlavní obrázek místa
© Milan Caha 09/2020
Kounice jsou městysem s dlouhou historií a množstvím historických památek a jiných zajímavostí. Ačkoliv jsou poprvé uváděny roku 1257, kdy byly v majetku Zachaře z Konic, patří podle archeologických nálezů mezi nejstarší sídla ve středních Čechách. V roce 1938 zde byla archeology objevena cca 4000 let stará zásobnice. Dnes mají přibližně jeden a půl tisíce obyvatel, je zde zámek (viz samostatné heslo), kostel sv. Jakuba Většího (viz samostatné heslo), barokní fara ( viz samostatné heslo), bývalý špitál (viz samostatné heslo), fungující pivovar a sladovna s barokním průčelím, několik kamenosochařských památek a dalších zajímavostí. K pivovaru přiléhá hospoda, kde lze okusit místní produkci, pivo si lze zakoupit i v prodejně v areálu pivovaru. Obcí a jejím okolím vás provede zajímavá naučná stezka.
10.10. 2020

    popis

    Výrazná jednopatrová protáhlá barokní budova s mansardovou střechou byla postavena na konci 18. století v sousedství hospodářského zázemí kounického zámku. Byla v majetku místní vrchnosti a sloužila zejména jako zájezdní hostinec. Patřil k ní rozsáhlý dvůr s zázemím pro formany a dvěma bránami. Z nich se zachovala jen východní, která je však dnes součástí sousednímu domu č. p. 328. Průčelí do ulice si

    Milan Caha (zdroj:www.cestyapamatky.cz), 10.10. 2020

    Vložit do oblíbených
    Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Kounice

    Místa v okolí

    Základní informace místa
    ID místa: 15284
    Typ místa: ostatní
    Podkategorie: palác, dům
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: nepřístupno
    Uveřejněno: 10.10.2020
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama