Zbyslavice

větřák
Větrný mlýn holandského typu z r. 1869 vystavěn K. Ulrichem a J. Baierem na místě staršího dřevěného mlýna, o němž je zmínka již r. 1753. Po 2. svět. válce mlýn radikálně zchátral. Od r. 1971 v soukromých rukou, opraven a slouží rekreačním účelům.
jižní průčelí větrného mlýna
© Jan P. Štěpánek 05/2009
Graficke pismenko Zachovalý větrný mlýn tzv. holandského typu stojící na nepatrném návrší oddělující údolí potoka Polančice a Seziny, nad silnicí ze Zbyslavic do Olbramic na Novojičínsku.
Mlýn, který je dominantou zdejšího kraje, je v soukromých rukou a slouží k rekreačním účelům. Kolem mlýna se rozkládá velmi hezká stylová zahrada.

historie

První písemná zmínka o zdejším mlýně pochází z roku 1753 z pozemkové knihy Zbyslavic. Tehdy se hovoří o trati „U panského větřáku“. Podobu, kterou známe dnes, mlýn získal roku 1869 přestavbou starého dřevěného mlýna. O této přestavbě, kterou iniciovali Jan Beier a Karel Ulrich, informuje nápis vytesaný do kamenné desky nad vstupem do mlýna. Rod Ulrichů držel mlýn až do roku 1937, kdy jej získal mlynář František Kantor. Po válce, kdy mlýn neblaze