Moje místa 0
Dochovaná parní čerpací stanice vody z Černovírského lesa do olomouckého městského vodovodu. Fungovala v letech 1889–1960, zachováno původní technologické zařízení, schopné provozu.
Pohled od jihozápadu
© Ivan Grisa 05/2009
Graficke pismenko Parní čerpací stanice stojí u cesty z Chválkovic do Černovíra, v Černovírském lese. Příjezd automobilem vzhledem k ochrannému vodárenskému pásmu zakázán, parkovat lze na Selském náměstí a v přilehlých ulicích Chválkovic. Nejbližší zastávka MHD Selské náměstí (autobusová linka 11) necelý kilometr východně. Přístupová cesta je vzhledem ke kvalitnímu povrchu hojně využívána cyklisty a bruslaři.
Čerpací stanice bývá přístupná při příležitosti světového dne vody v polovině března (informace viz kontakt).

Parní čerpací stanice v Olomouci - Chválkovicích
    Zásobování Olomouce vodou ze slatiniště mezi Černovírem, Hlušovicemi a Týnečkem obstarávala od roku 1889 parní čerpací stanice, umístěná u cesty z Chválkovic do Černovíra, v klínu mezi železničními tratěmi do České Třebové a Šternberka. Původní technologie nebyla kupodivu nahrazena elektrickým pohonem až do ukončení provozu stanice 6. 5. 1960. Od té doby objekt včetně zařízení zakonzervován, příležitostně přístupný veřejnosti. Parní čerpací

Ivan Grisa, dle internetových stránek Moravské vodárenské a. s. a H. Hlušičková (ed.) a kol.: Technické památky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl II, Libri 2002, 12.5. 2009