Pův. gotický dům č. p. 36 na rohu Michalské a Krajské ulice patřil od r. 1708 staviteli O. Broggiovi (1670–1742), který ho důkladně přestavěl a žil zde až do své smrti. Kolem r. 1900 zřízen arkýř v západní stěně, po r. 1990 dům opraven, nyní soukromý, obytný.
Graficke pismenko Dům stojí na rohu Michalské a Krajské ulice, asi 80 m západně od jihozápadního rohu Mírového náměstí. Vzhledem k současnému využití je jeho interiér nepřístupný.

historie

Octavio Broggio (1670–1742), nejvýznamnější barokní architekt a stavitel severních Čech, zakoupil dům r. 1708. Spolu se svým otcem Giuliem, který do Litoměřic přišel po třicetileté válce ze severní Itálie, jej přestavěl do současné podoby s honosným palácovým průčelím s vysokým pilastrovým řádem a výrazným portálem. Jediným výrazným zásahem do exteriéru bylo zřízení novobarokního arkýře do Krajské ulice kolem r. 1900.
    Ivan Grisa, dle informační tabule na domě, 4.1. 2009