Moje místa 0
Kostel vznikl zřejmě na místě stavby z 80. let 14. století jako novostavba před rokem 1491. Vestavba kruchty 1608, nový strop nad lodí 1675. Během 19. století zchátral, 1896–7 oprava (J. Mocker). Obnova v 80. letech 20. století.
pohled od severovýchodu
Graficke pismenko Jednolodní gotický kostel s odsazeným presbytářem, krytý vysokým stanem s lucernou, nad presbytářem zvalbená sedlová střecha. Nejvýraznějším vnějším prvkem zděné části kostela je západní předsíň (nartex), otevřená pětiboká s pětipaprsčitou žebrovou klenbou. Hrotitý portál s přetínaným ostěním se nachází na jižní stěně, severní portál zazděn během 19. století. U severního boku presbytáře novogotická sakristie.
Loď kryje kazetový strop z roku 1675, presbytář hvězdová žebrová klenba (z doby Mockerovy opravy). Uvnitř by mělo být bohaté raně a vrcholně barokní zařízení, částečně z kostela sv. Mikuláše na Starém Městě pražském.
Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 29.11. 2008

turistické

Kostel stojí východně od historického centra města, za nadjezdem silnice I/9 v Moskevské ulici. Od vlakového i autobusového nádraží asi 700 m severovýchodně.

Kostel svatého Kříže v České Lípě
    Založen jako kaple na východním předměstí hrazeného města, zřejmě brzy u něj zřízen hřbitov. Stavba se předpokládá kolem roku 1390, snad se na ní podílel Petr Parléř. Za husitských válek byl zřejmě poškozen, obnova skončila do roku 1491. Tehdy byl zřejmě postaven prakticky znovu, završen vysokou stanovou střechou, jejíž krov je dodnes částečně původní (dřevo na něj bylo smýceno v zimě 1488/89). Během 16. století nebyl kostel zřejmě nijak

Ivan Grisa, dle Kracíková - Smetana, Románská a gotická sakrální architektura v okrese Česká Lípa a M. Panáček, Kostel sv. Kříže v České Lípě a stavebně historická analýza krovu, Průzkumy památek 2003/1 a webové stránky http://www.dendrochronologie.cz/, 29.11. 2008

popis

Jednolodní gotický kostel s odsazeným presbytářem, krytý vysokým stanem s lucernou, nad presbytářem zvalbená sedlová střecha. Nejvýraznějším vnějším prvkem zděné části kostela je západní předsíň (nartex), otevřená pětiboká s pětipaprsčitou žebrovou klenbou. Hrotitý portál s přetínaným ostěním se nachází na jižní stěně, severní portál zazděn během 19. století. U severního boku presbytáře novogotická sakristie. Loď kryje kazetový strop z roku

Ivan Grisa, dle Umělecké památky Čech, svazek 1, 12.1. 2009