Moje místa 0
Pomník na cestě k Bedřichovské přehradě, připomínající tragickou nehodu z roku 1905, při které zahynul četník Robert Melzer.
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Pomník stojí asi kilometr před přehradou po pravé straně zeleně značené turistické cesty z Bedřichova. V jeho okolí lze najít několik dalších jizerskohorských pomníčků – např. Lichtenckerův kříž při stejné cestě asi půl kilometru blíže Bedřichovu, Stammlerův kříž nedaleko východního konce přehradní hráze, kříž D. Spinové a Johneho pomník na západním břehu přehrady.
13.1. 2008

historie

V letech 1903–1905 probíhala na Černé Nise výstavba Bedřichovské přehrady. V té době vedla ke staveništi úzkokolejná železnice, kterou se na stavbu dopravoval materiál. 19. srpna 1905 doprovázel sedmadvacetiletý četník Robert Melzer na staveniště pokladníka, který tam nesl výplaty dělníkům. Při zpáteční se cestě Melzer svezl na vagonu úzkokolejky, i když doprava osob byla dle bezpečnostních předpisů zakázána. Ve stoupání se vůz utrhl a četník se

Milan Caha (zdroj: Miroslav Nevrlý, Kniha o Jizerských horách, Severočeském nakladatelství, Ústí nad Labem, 1986), 12.1. 2008