Pozdně barokní kostel byl postaven na náklady "zázračného doktora" Johanna Kittela v letech 1756-60. Od roku 1782 zde byl jeho syn prvním zdejším farářem. Po roce 1945 zchátral, dnes začínají záchranné práce.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 09/2010
Kostel stojí v horní části tzv. Kittelovska, skupiny objektů, spjaté s životem Johanna Kittela v místní části Krásná obce Pěnčín. Název vsi, zavedený po roce 1945, se kromě úředního styku příliš nevžil, mezi místními se užívá spíše původní Šumburk. Příjezd na Kittelovsko je možný ze silnice II/287 buď od Maršovic, nebo od Jistebska. Nejbližší celotýdenně obsluhovaná autobusová zastávka Maršovice, horní ves se nachází necelých 600 m západně od kostela, většina cesty vede nádhernou alejí přes nevýrazný hřbet s výhledy do údolí Jizery a na západní Krkonoše. Kostel bývá přístupný při akcích Matice děkanství železnobrodského, zejména při kittelovské pouti 1. 5. Při těchto příležitostech se využívá i bývalá fara.

Kostel svatého Josefa v Krásné (Šumburku)

Ves Šumburk (po roce 1945 Krásná) proslavil v polovině 18. století "zázračný doktor" Johann Josef Anton Eleasar Kittel. Výnosy jeho úspěšné léčitelské a chirurgické činnosti mu umožnily nejen stavbu vlastního velkého domu (viz heslo), ale i kostela, který měl usnadnit přístup místních obyvatel ke slovu božímu. Dosud totiž museli docházet do Bzí, vzdáleného téměř 10 km a položeného o několik set metrů níže. Budování začalo roku 1756, skončilo čtyři roky nato. S žádostí o zřízení samostatné fary se již pětasedmdesátiletý Kittel obrátil na samotného Josefa II., tehdy ještě spoluvladaře Marie Terezie (1779) při jeho cestě krajem. Žádosti bylo vyhověno tři roky poté, prvním farářem se stal Kittelův syn Filip Jakob. Pro něj vznikla i rozlehlá fara naproti kostelu, celek doplňuje i trojiční sloup (viz heslo). Samotný kostel je postaven na půdorysu kříže. V čele stojí hranolová věž (dodatečně přistavěná v letech 1773 - 76),…  číst dále

Ivan Grisa, dle J. Scheybal - B. Beneš - J. Scheybalová: Památky Jablonecka, Severočeské museum v Liberci a Kulturní správa ONV v Jablonci n. N., 1969, 20.9. 2010

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Pěnčín