Klášter voršilek vznikl r. 1896 pro zvýšení úroveň školství a sociální péče. Rozsáhlý novogotický komplex byl r 1945 konfiskován a byla zde zřízena poliklinika. Po r. 1990 areál vrácen voršilkám, r. 2015 polikliniku koupila zdravotnická skupina Eurolinicum. Kostel od r. 1996 užívá pravoslavná církev.
celkový pohled od severozápadu
S prudkým nárůstem obyvatel Liberce a okolních obcí ve II. polovině 19. století se stále větším problémem jevilo zajištění školství a sociální péče v celé aglomeraci. Proto byly do města z Králík (kde přece jen nemohl být jejich vzdělávací potenciál plně využit) povolány sestry voršilky, které vybudovaly poměrně velký novogotický komplex, zahrnující trojkřídlou konventní a školní budovu a kostel. Autorem projektu i zhotovitelem stavby byl liberecký stavitel Adolf Bürger. Jako první budova byl mezi lety 1894-96 postaven konventní kostel Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, budovy konventu a klášterní školy byly postaveny v letech 1897-8. V roce 1906 si konvent při své návštěvě města prohlédl císař František Josef I. Voršilky působily ve městě do roku 1945. Poté se klášter stal sídlem polikliniky, kostel sloužil jako skladiště. Jeho zařízení zaniklo. Po roce ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 14.10. 2010

popis

Dvoupatrové stavby konventu se střídmým novogotickým dekorem ze tří stran obklopují nádvoří, severní křídlo je dle řádových regulí propojeno s kostelem. Budovy byly na svou dobu moderně vybaveny, nechybělo centrální vytápění, vodovod, tělocvična, sál s jevištěm apod.). Řádová škola sestávala z učeben a dívčího penzionátu, konvent měl 28 cel, noviciát, společnou místnost a dva nemocniční pokoje. Mezi

Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Liberec V - Kristiánov