Liberecký zámek vznikl postupným vývojem v 16. - 19. stol. z panského dvora na jihovýchodním okraji někdejšího poddanského městečka. Rezidenční funkci ztratil v 19. stol., od té doby vystřídal různé účely, dnes prázdný předmět majetkových spekulací.
pohled od severozápadu
Zámek se nachází jen minutku cesty od centra města. Najdete ho na Zámeckém náměstí.

Historie zámku v Liberci

Kryštof z Redernu si v letech 1582-1587 postavil tento zámek jako jeden z prvních kamenných domů v Liberci. Dnešní podobu získal po požáru v roce 1615, kdy vdova po Melicharovi, Kateřina z Redernů, dala vybudovat zámeckou kapli a rozšířit zámecký komplex o nové Nosticovské křídlo. V letech 1850-1854 je zámek přestavěn na letní sídlo hraběcí rodiny, jsou zde upraveny prostory pro nově vznikající okresní soud. Při této přestavbě a později i za první republiky při přestavbě na byty státních lesů vzala bohužel za své výzdoba 18. a 19. století. Za 2. světové války v objektu sídlí německé vojsko a útvary, po válce zámek přechází pod stát. Dnes je zde výstava našeho sklářství.

Mass, Turyna Petr ; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, 3.1. 2004

Další texty historie

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

2.12.2008 11:14 Ing. Jiří Bureš
Liberecký zámek je už delší dobu v totálně zanedbaném stavu. Interiéry nejsou přístupné, k zámku se muže přes park galerie. Na vchodu je cosi o opuštění prostoru, na bráně něco o psech. Slavná sbírka Skloexportu byla rodinou Rázlových, jimž firma patřila odvezena neznámo kam asi pře třemi roku. Zámek byl několikrát dán do dražby, ale nikdo se o něj nehlásí. V současnosti uvažuje o odkupu zámku město, ale jelikož je předmětem konkurzního řízení, nebude ho moci odkoupit.

Zámek byl v letech 1990 - 1998 přestavěn pro potřeby vedení a bydlení majitelů firmy Skloexport, vedené herečkou Reginou Rázlovou, která firmu vytunelovala a zadlužila. Dnes je paní Rázlová z kriminálu doma, jelikož je prý na hlavu, tak nemůže sedět. Správcem majetku je její syn, který ovšem zmizel neznámo kde v zahraničí. O zámek se nikdo nestará, správcem konkurzní podstaty je Krajský soud.

Ten kdo opravoval zámek byl asi nezkušen v oblasti fasády, jelikož odvedl fušeřinu. Kdysi zde byla perfektní vinárna Kaplanka, jenže zaplakala v roce 1997, kdy šel Skloexport doprčic.
15.2.2009 19:18 AKR
Zajímavé. Chtěli jsme si zámek pronajmout na firemní večírek, a nenašli jsme nikoho, kdo by mohl říci ano nebo ne. K zámku se prostě nikdo nehlásí. Nebo máte nějaké jiné info?
18.11.2007 18:30 Hana Kubíková
Zámek je už delší dobu nepřístupný, na vratech je pouze upozornění na to, že ho hlídají psi...
6.8.2008 21:32 776693040
to asi proto,že je na prodej...více info u mne.
3.1.2004 00:00
Zajímavé je, že ten, kdo dělal rekonstrukci omítky zámku, zřejmě použia tak nekvalitní barvy, že se rozpíjí! Zámek se tedy pomalu noří do červených šmouh stékajících po bílé omítce...
Liberecký kraj,  Liberec  (LI), Liberec V - Kristiánov