Kamenná rozhledna, 869 m n. m., 26 m. Na vyhlídku byla upravena 50 m vzdálená vrcholová skála již r. 1885. Kamenná věž postavena r. 1905 společně s turistickou chatou (arch. R. Hemmrich) Horským spolkem pro Jablonec a okolí.
Jedna z krásných kamenných rozhleden Jizerských hor. Pokud jedete autem, nechte ho dole na pakovišti a projděte se po malé silničce až na rozhlednu, kde budete odměněni úžasným výhledem a až se nabažíte, v hospůdce pod věží se můžete občerstvit.
12.10. 2003
turistické

Otevírací doba (za příznivého počasí) po–ne 9:00–22:00 hod. Info v restauraci pod rozhlednou, která je otevřena celoročně. Vstupné: 20 Kč, děti do 15ti let zdarma.

2.5. 2009

SS jednotky na Černé studnici

V období 2. světové války se zde na Černé Studnici uskutečnily nějaké srazy SS oficírů, aby projednávali věci kolem rychnovského koncentračního tábora. Sjížděli se tu dvakrát do roka.

geba, jablonecký archiv, 3.6. 2004

Liberecký kraj,  Jablonec nad Nisou  (JN), Nová Ves nad Nisou